香港美食 – 棋哥燒鵝

  最近這家棋哥燒鵝十分火紅,趁假期來試試,因平日過海來天后例必塞車。

佔了兩個鋪位的店,不過一邊做了廚房,另一邊的座位排得頗擠,我們正午來到還可即時入座,之後已經要取票輪候。

燒鵝飯五十五元(鵝脾飯八十八元)連熱飲,不算太貴。要了飯及瀨粉各一。

鵝飯份量偏少。吃件鵝一試,果然有一陣炭燒煙燻味道,皮不算很脆;鵝肉嫩且脂肪層不厚,不過肉味偏淡。鹵汁亦少,有半碟飯蘸不到。

鵝瀨價錢一樣,鵝的份量相若。瀨粉湯頭極淡,比開水好不了多少,不用鵝殼煮湯,也應加幾滴鵝汁/鵝油下去吧。

飲品要老火例湯的話要另加八元,是眉豆花生唐排煲雞腳,味道偏甜。

總的來說不錯,未吃過這種味道的燒鵝可以一試。另棋哥老店名為新光燒鵝,在筲箕灣已開業多年,不想排隊又住在港島東區的話,不用跑來天后。

地址:天后電氣道 79-81 號發昌樓地舖
電話:2703 0628
泊車:柏景臺

想在 FB 看小臣的博文?請點擊並讚好:

香港美食 - 雞匠
香港美食 - 方姐湛江雞

9 Comments

  1. 回覆
    Cable 2017 年 10 月 03 日

    剛開業前試過,卻是從燒味到例水都過鹹,看來味道有調整過,也算是好事吧~ 不過完全沒有排隊等候的價值

    • 回覆
      小臣 2017 年 10 月 06 日

      係好左,不過專程來吃真的不必。

  2. 回覆
    amy 2018 年 07 月 01 日

    荃灣的炯記餐室,招牌菜鵝油撈粗,用的就是棋哥的鵝油,難怪棋哥燒鵝自己唔夠鵝油用。

    • 回覆
      小臣 2018 年 07 月 01 日

      OIC… 多謝資料.

  3. 回覆
    匿名訪客 2023 年 06 月 26 日

    今日在銅鑼灣店買了半隻鵝、燒腩仔、兩盒白飯攞走(與小臣的文章無關,幾年前食過覺得個炭燒味幾特別,所以翻兜)。回到家諗住大快朵頤,點知跌落坑渠,半隻鵝是鴨來,冇炭燒味冇鵝味同咬唔入都唔緊要,卻是連醃料味都沒有的,真是莫名奇妙。半斤燒腩仔才是極品,因為是半生熟的,肥肉位滲血(絕非甚麼肌紅蛋白)。接近四舊水total loss,唔係難唔難食咁簡單,直情係食壞人。不是親身經歴過,都想像不到可以咁離譜。

    • 回覆
      小臣 2023 年 06 月 27 日

      見到你 send 來的相, 真是很震撼, 好離譜~!

  4. 回覆
    匿名訪客 2023 年 07 月 02 日

    作為一名老港燦,幫襯燒味店撞手神是預咗的(其實咩野級數的食肆都係撞手神),但這次該店的出品可謂顛覆五觀。老實講周圍食嘢,梗有好食同唔好食,全世界都係咁㗎啦。好唔好食,難唔難食,人言人殊,正所謂上面啲友最叻果句:眾口難調。你覺得唔好食咩?我覺得咁至好食喎,可能你唔識食啫。

    此所以小弟過去食嘢的體驗有多差,從來都唔會直接x九店家,因為人人口味不同,唯獨是這次真的太誇張,條氣谷到爆,唔想第日張呢份遺憾帶落棺材,所以先想同小臣分享。

  5. 回覆
    匿名訪客 2023 年 07 月 02 日

    店家為了賺到盡,用劣質食材之餘,品質也置之不顧。打工嘅,可能人工低又受到剝削,專同老細鬥氣,啲嘢差咩,關我叉事,最好你哋投訴多啲添。

    咁落去,邊有得搞㗎, 把x咩。

    • 回覆
      小臣 2023 年 07 月 02 日

      之前好偶然都會試, 貪佢快, 不過間間分店的水準好參差, 但去到你那個地步真是好離譜~

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

one × 2 =