香港美食 – 巷仔車仔麵 (Closed)

(原文刊於我的網頁)

這檔車仔麵光顧了廿多年。之前它在銅鑼灣皇室堡對面的一條小巷之內,有次在嚴寒之下在這裡吃了一碗米粉,清甜的湯頭加上處理恰當的豬粉腸,熱燙的湯粉吃後全身暖和,也就此留下很深的印象。那時一碗粉只售三元,還是坐在板凳上吃的。

之後Carmen在銅鑼灣上班,有次帶她來後也愛上了這裡的粉腸米,這檔車仔麵就成為我們相識後光顧得最久的一家食肆。

數年前麵檔搬到總統戲院附近(就在拉麵橫丁旁)的一個固定鋪位,雖然它的粉麵已沒有以前那麼好吃,但久不久還是會去光顧一下,始終開業廿多年已不倒的食店並不多。

每次來一定要一碗粉腸米,另點一碗什菜(即其他車仔麵的配料加菜)。不喜歡豬粉腸的可以點什粉/麵,有齊所有配料和菜,每碗$21。

這裡的特色是豬骨煲的湯底,非常清甜,不過現在的湯已沒有以前那麼濃了。此外最好吃的當然是豬粉腸,煮得夠腍之餘,清潔亦做得足,據聞是用生蒜頭來回貫通粉腸內部,一來去垢,二來僻味。吃了這麼多年甚少吃到苦的,亦從未嚐過異味。每碗粉/麵均配銀芽和蔬菜(上圖那碗是「走菜」的),吃得健康。其他配料則和其他車仔麵檔差不多,以前的牛肉丸也不俗,但最近吃又變差了。

現在來主要還是吃其豬粉腸,其他的只是感情分搭夠。

地址:銅鑼灣景隆街(拉麵橫丁旁)

 

香港美食 - 鮨天勺松島 (Closed)
香港美食 - Mr. Steak a la minute buffet

16
Leave a Reply

avatar
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
bella
來賓

什粉/麵睇落好正, 我超鍾意去銅鑼灣食野的… 下次要試下…

小妹
來賓
小妹

哈! 這檔車仔麵我超愛啦~ 不過我和Jason你相反, 不大喜歡粉腸. 我多是叫雜麵少粉腸多蘿<br />
蔔, 吸鉋了湯汁的蘿蔔真是很正的!

港仔亞固
來賓
港仔亞固

我常常會經過這家,不過到銅鑼灣通常我會去糖街那間榮記﹗

largeheadboy
來賓

看來也不錯<br />
尤其是現在下午茶時間!

espwong
來賓

我喜歡去晏頓街的"立食"(要站著吃)車仔麵。<br />
小頭

港仔亞固
來賓
港仔亞固

jason 榮記門口那位門神,仲非常之串,我通常都不會在繁忙時間去,免得受氣。<br />
<br />
其實我最喜歡的車仔麵店係荃灣,應該好多人都知邊間,真係好正。<br />
尋日同朋友食飯前,係筲箕灣發現了一家好有誠意既車仔麵店,店於權記那條街,行到最入的位置,<br />
不過唔記得左咩晚。用骨湯底,一吃知道沒味精,少見值得一讚。<br />
<br />
美食不在乎價值,最緊要係好食﹗

小彭
來賓

荃灣車仔麵? 許留山隔離個間? 定有其他呢?<br />
<br />
巷仔車仔麵的粉腸好好味, 而且印象深刻… 我只吃過一次(還在巷仔), 第二日痾到返唔到工!

港仔亞固
來賓
港仔亞固

小彭,你真識貨,當然係許留山旁那間,果d雞亦真係好好味﹗<br />
<br />
仲有路德圍既米線都係一絕。

小彭
來賓

我每次行過都見有人龍, 要搵個位都有困難, 所以未幫襯過!<br />
<br />
路德圍只幫親魚湯米線, 雲貴風味唔多啱我呢!

ec2eat
來賓
ec2eat

以前腸胃比較差, 打邊爐唔用兩對快子, 又一定中蕉!<br />
<br />
但宜家可能多練習, 好左好多!

小彭
來賓

jason兄吃得太多好野喇… 呢兩日要食清d喎!

小卡
來賓
小卡

今晚準備幫襯,但店面已被圍板密封,又少了一個小吃攤。