零六捷克之旅 – 行程/住宿初稿

見小yee連明年北海道「愛在深秋之旅」也有了行程,我這個兩個月後就要出發的捷克之旅也要加把勁了。

事實上機票已經訂好,將會乘法航到巴黎轉機往布拉格,機票連所有稅項接近七千元一位。

下面是行程及住宿初稿,待同行友人(是次會和Carmen的兩位友人同行)同意後便可以開始訂旅店。其他行程細節當然會再增刪修訂。

(29-30/9 及 5-6/10 的住宿有變,原來想住的訂不到 – updated 7/8 & 8/8)

9/28  Hong Kong -> Praha (AF183L HK 1015 to Paris 1730, 
   AF2482L Paris 1815 to Praha 2000)
 
 交:Davids機場接送
 宿:Davids Apartment "Křižíkova 9" (Family Apartment)

9/29  Praha

 交:市電/地鐵
 遊:布拉格市內及舊城區
 宿:Davids Apartment "Křižíkova 9" (Family Apartment)

9/30  Praha (Day trip to Kutna Hora)

 交:火車
 遊:聖芭芭拉教堂、人骨教堂,晚上回布拉格看黑光劇
 吃:Dacicky Pivnice (KH)
 宿:Davids Apartment "Křižíkova 9" (Family Apartment)

10/1  Praha -> Telc

 交:巴士(Florenc車站)
 遊:小鎮漫步
 吃:LavAzia (Pizza)
 宿:Pension Danusee

10/2  Telc -> Cesky Krumlov

 交:巴士(Florenc車站)
 遊:沿河兩岸
 宿:Pension Anna

10/3  C.K. (Day trip to Ceske Budejovice)

 交:巴士
 遊:CB小鎮半天、CK城堡區
 吃:Maly豬手、Krcma
 宿:Pension Anna

10/4  C.K. -> Karlovy Vary

 交:巴士 (CK -> CB) 、 火車(CB -> Plzen)、
  電車(Plzen火車站到巴士站)、巴士(Plzen -> KV)
 遊:小鎮漫步、浸溫泉
 宿:Villa Rosa

10/5  K.V. -> Praha

 交:巴士 (KV -> Praha)
 遊:舊城區
 吃:Velkopopovicka Pivince烤鴨
 宿:Residence Voyta (Apartment D)

10/6  Praha

 交:地鐵/電車
 遊:城堡區、黃金巷、查理大橋,晚上聽音樂會
 宿:Residence Voyta (Apartment D)

10/7  Praha -> Hong Kong (AF2483L Praha 2045 to Paris 2230)

 遊:新城區、高堡區
 
10/8  Hong Kong (AF188L Paris 2315 to Hong Kong 1700)

去捷克旅行
零六捷克之旅 - 行程定稿

30
Leave a Reply

avatar
30 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
espwong
來賓

羨慕!期待Jason的遊記,那將來有機會去布拉格就不用自己傷腦筋了。<br />
小頭

joeyee
來賓

我岩岩想問你訂左機票味, 你就出post羅!<br />
記得帶埋notebook去, 現場介紹布拉格美麗風景.<br />
<br />
係米第一次同其他人去旅行? 有冇擔心?!

joeyee
來賓

漏左講, 我想問你訂左機票未係因為英航依家去英國都係$3,280炸.

阿茄
來賓
阿茄

Jason 真係去捷克,之前見你向blog寫過,但好耐再無講,以為取消了,<br />
原來已經計劃得如火如荼。

joeyee
來賓

早晨, 星期日都錦早起身!

joeyee
來賓

$3,280當然未計surcharge啦! 傻臣, 咁都要問?!!!

joeyee
來賓

乜野叫黑光劇? <br />
Dacicky Pivnice (KH)同Krcma, 食乜架?<br />
去邊樹浸溫泉呀?<br />

joeyee
來賓

真的很像手術室啊! 我想起貝拉八仙…, <br />
你會試嗎?<br />
<br />
吾…也順道寄張明信片給我好嗎?!

小彭
來賓
小彭

jason兄其實識唔識讀d地名, 酒店名咁呢?<br />
(唔係想考你, 係我好奇姐)

路過的
來賓
路過的

到布拉格會買水晶嗎?

路過的
來賓
路過的

冇買大件既,留到尾先買,包好d咪得羅,可以影埋相放係個遊記度添

LaLa
來賓

好羨慕耶 ~

LaLa
來賓

想去都去唔起呀 …… 窮 ……

貝拉
來賓

捷克是我其中一個最想去的地方….. 攪到我而家流晒口水…<br />
我上年10月尾去西葡(西班牙入,葡國走,即唔同機場入及走),搭英航,同樣要轉機,不過有promotion, 淨機票大約4,300到.<br />
我當時去西班牙其中二個鎮仔, 係即時walk-in租酒店, 比網上book平左好多….

貝拉
來賓

咁樣樣行程就會更加自由,不過2個人會好d,4個人驚d房會緊張…

Mon豬豬
來賓
Mon豬豬

路人甲一名。<br />
<br />
AF變咗日機呀?咁去歐洲夜機的選擇又小一間航空公司囉……<br />
<br />
其實CB冇mug嘢睇,只係得個廣場靚。如果真係去CB,有冇考慮去埋附近的Hluboka。不過兩者玩半天可能唔够,因為要就交<br />
通和guided tour的時間。

Mon豬豬
來賓
Mon豬豬

其實Hluboka我覺得都值得去。但CK 也是值得細味、在城裏慢慢遊走的地方。你到時自己取捨。我當時的行程跟你倒轉,住在CB(因為平<br />
D,又方便D去Hluboka)而day trip到CK,只够時間看城堡的部分。我去時是夏天,看見有很多人坐canoe繞着城的水道走,幾想走去<br />
玩呀不過又冇裝備,又有D後悔唔係住係CK可以玩夜D。回來看從那裏買回來介紹CK的書,好似城裏每一號碼的建築物都有出處的。<br />
<br />
你個行程都OK,可以慢慢玩。你應該想試吓不同的住宿所以四處住下。我唔想搬行李所以可以既話都係day trip咁玩。<br />
<br />
Tele和KH時間所限我冇去到。不過如我有多一天應該都會排Telc入行程。我因為之後到Hungary又想睇D唔同既嘢所以去咗Brno看鐘乳石<br />
洞。你以prague為中心當然不值得走咁遠啦。<br />
<br />
你第一天的住宿是在Florence附近。我那時找資料好像有看過那區的治安相對比較差DD,不過可能現在情況不同。不過我覺得只要自己<br />
事事小心都OK,何況你係男仔。<br />
<br />
如果在prague市內搭巴士,特別是在著名景點,要留意那些跟你一起迫巴士的人。如果架車唔係好full,但有一班人擠係入口位置又唔行<br />
入去,佢哋有可能係扒手。我哋在小區等車去城堡區時就比一班扒手睇中咗,上車時比他們包圍了,一D人就攪吓你,以分散你注意力,一<br />
D人就出手。應該學當地人,唔好理佢地,係中門(下車的門)上車。

豪仔
來賓
豪仔

Jason, 好開心知道你和Carmen可以到布拉格旅行, 我也替你們高興~<br />
小弟也有幸曾經到CK一遊, 真的很美…你們一定要拍多些照片回來啊~~<br />
多口一問, 為何Jason不選乘CX/BA呢? 亞洲萬里通的里數非常吸引呢~~<br />
不要介意Jason, 如果小弟有機會再去的話, 一定會選擇SQ啊, 服務真的是頂瓜瓜呢~~ :)<br />
<br />
P.S.你要的兩生花copy, 小弟已經為你準備好, 明天會交給Carmen…