香港美食 – 樂壽 (Closed)

(原文刊於我的網頁)

在另一個Forum中有食家推薦這家順德菜館,順德菜在澳門吃得多,在香港只在鳳城吃過,便決定去試一試。

店在佐敦地鐵站附近的德成街。佐敦是個很特別的地方,從車水馬龍的彌敦道轉入覺士道那邊,便是幽靜的住宅區和覺士公園/九龍木球會,五分鐘的步行距離便好像由一個世界到了另一個世界般,想擁有好的居住環境又要方便的話,這裡倒是一個不錯的選擇。

說回樂壽,店比想像中大和光鮮,一進門便是一個大魚池,養了不少鮮活的河鮮。本來想吃焗魚嘴,不過侍應推介魽魚,便要了一條一斤多的,以沙鍋煎焗。另外點了同是侍應推介的o者o者芥蘭煲,以及淮杞響螺燉老雞。

這裡的前菜很特別,是一碟銀棯。初看見還以為是龍眼,吃進口有點像欖,但帶微酸。銀棯多用來做菜(如銀棯蒸豬面肉),又稱「人面」,當前菜吃還是第一次。

響螺老雞湯是原盅燉的,味道濃郁芬香,雞和螺的鮮味都完全到了湯裡面,混和了淮山和杞子的藥材味,証明燉了不少時間。

煎焗魽魚用一個超巨型的沙鍋載著。這是順德魚嘴煲的典型製法:走油後用薑蔥猛火煎香後再蓋上煲蓋焗一會,把蓋揭開後還在吱吱地響,香氣撲鼻。魽魚還是首次吃,這種製法自然是香口惹味,魚不算多骨,肉質也頗嫩滑,也沒有一般河鮮的泥味。

另一煲吱吱作響的菜上桌,那o者o者芥蘭煲也是用同樣巨型的沙鍋盛載。用蝦醬炒的芥蘭非常惹味,用的芥蘭全是最嫩的部份,不過Carmen覺得稍鹹了一些。

最後要了一碗雙皮奶作甜品。由於當天店內的冷氣有問題,加上是日氣溫為三十五度,我一邊吃一邊在抹汗,故雙皮奶不敢點熱的。冷的雙皮奶表面那層「皮」變硬了不好吃,但裡面的燉奶卻是非常滑兼有奶味,上品也。

非常不錯的順德菜,多謝959818兄的介紹。

地址:佐敦德成街1-5號地下
電話:2736 7728

 

 

香港美食 - 1516唔吃唔舒服@住家菜
香港美食 - 晚飯在西苑

14
Leave a Reply

avatar
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
泰利
來賓

蚶魚看來不俗, 不過個人比較喜歡吃蒸魚, 煎焗不太合口胃…

aaweb
來賓
aaweb

你d食物相影得好靚呀~~~~ 點可以影得咁靚咖??

貝拉
來賓

係嗎! 不是我一個話你影相靚的,一d都唔似用傻瓜機影….仲有jason影相都係又快又靚,見到都嚇左一跳….

小彭
來賓

魽魚是最有印象的河鮮, 好耐無食過, 晌屋企唔會食到!<br />
<br />
雙皮奶熱食好味d, 不過會好漏, 我鐘意薑汁撞奶多!

歐巴桑
來賓

記得小時侯外婆也會自製這樣的銀棯給我們當零食呢

aaweb
來賓
aaweb

嗯,咁等我都學下你用部傻瓜機影靚d先得!你d相d色出得好靚呀~~

貝拉
來賓

雙皮奶我一次可以食2碗…好味道…

aaweb
來賓
aaweb

photoshop我冇呢,又唔多識用,哈!有時食飯環境暗真係好難影,用flash又唔靚,唔用又震(你部fx就好,有防震!哈)<br />
另外你有冇諗過出書呢?我估將你個blog變為書會好正!!!<br />
或者搵無名幫手整幾本私人珍藏(記得預我一本喎,哈)→把你的無名相簿印成一本書哦(http://www.wretch.cc/hala/viewforum.php?<br />
f=122)

隨處摸
來賓
隨處摸

係啦! 出書我有要一本! 要簽埋名架! 要唔要我幫手提首C? 哈哈!

aaweb
來賓
aaweb

嘩嘩嘩,你個web勁呀下~ 等我番屋企再慢慢煲下先,我見到05賞櫻之旅….唔知07年可唔可以成行呢? <br />
(因為隨處摸提醒左我,出年easter連埋清明一齊放呀! yeah!)