不定期更新啟事

 小臣今天(九月廿七日)出發往克羅地亞旅遊兩星期,加上未來兩個多月會有很多時間在澳洲公幹,更難兼顧寫 Blog,故此本博將暫時改為不定期更新,請各網友見諒。

旺角及何文田區食評文章一覽
恭賀新禧

20
Leave a Reply

avatar
8 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
galaxy
來賓

咁去公幹,帶埋小卡去 ?

Wendy
來賓

原來你今年去克羅地亞, 我仲以為你會去北歐先添.

等睇行程同遊記.

Wink
來賓
Wink

驛馬星動。祝工作順利。可否比埋個行程我?thx

SamDD
來賓
SamDD

祝工作順利.
不知道是否我的習慣,駕左軚行車以及轉彎時不自覺有點偏右。我在挪威2㳄小意外(真羞家)都係右邊車身,小心睇位!

SamDD
來賓
SamDD

挪威峽灣名不虛傳,應去!聖壇岩雖然係旅客熱門景點,但極壯觀!
挪威沒有 zero excess, 已買了所有額外加保仍然要賠 2500NOK. 算少了!

Wink
來賓
Wink

小臣,不好意思,借你地盤作交流地。
SamDD,
你好,我明年6月中去挪威自駕,在要留意的地方嗎?謝謝提醒

SamDD
來賓
SamDD

Wink 您好,
對不起遲了回覆。
1. 提前上網預定,平好多(我早8個月定,自動波2500NOK 5日)
2. 如慣用自動波車,貴一點都一定要自動波(不過我都出事但同自動波無關)
3. 左軚行車,所有習慣有變:入迴旋處、入大路、轉彎等等都要適應(所以自動波會顧少一樣)
4. 當地人開車有些頗快,尤其旅遊巴,大貨車等
5. 市區及普通公路無問題,但千萬別全車人睡覺您一人駕車!我第一次意外當時應該有些睡意,在平靜的公路上車速約50KM下車輪橫撞石壆(事後車身無花無凹)。車停定後已無法再開動。
6. 頗多公路路面比較窄,峽彎山路尤甚。感覺剛剛好夠兩車對頭通過但當地人的對頭車呼一聲在您旁邊飛過
7. 非常多隧道而且光線很暗色調不佳(一般係暗橙色),管內路面窄又黑麻麻,對頭車(尤其貨車)又在你旁邊呼一聲飛過
8. 留意多少少右邊,避免太偏右。否則上述情況會令你有機會擦花右邊車身。(我第二次意外在山路,小轉彎位,對頭車已經停定俾我過但我太輕率兼有一點潛意識恐懼左邊對頭車,右後車尾又擦石

SamDD
來賓
SamDD

補充:網上訂車保險係未買足,到當地租車公司要買。另外香港的旅遊保亦應選用有車保的,一般條件係所有租車公司的綜合保險要買足才可索償。我有以上所有保障所以損失很低

Ahming
來賓
Ahming

祝一路順風

Hiram
來賓
Hiram

需要介紹Sydney餐廳嗎?