壹零上高地‧立山黑部之旅行程

  小臣本年十月往上高地及立山黑部之旅,行程已基本定妥,最後一家旅館亦在今天訂好,現貼出行程給各達人指正。

第一天     香港 – 名古屋

宿: Route Inn 名古屋栄

第二天     名古屋 – 松本

遊: 松本城 / 松本市民藝術中心
吃: みよ田(午);Trattoria GianNino(晚)
宿: 梓の湯(Dormy Inn)

第三天     松本 – 平湯

遊: 松本市其他景點
吃: たくま(午)
宿: 深山桜庵

第四天     平湯 – 上高地

吃: 白樺荘吃咖哩飯(午)
遊: 河童橋至明神池散策
宿: 白樺荘

第五天     上高地 – 新穗高溫泉

遊: 大正池散策
吃: 河童橋附近隨意(午)
宿: 水明館佳留萱山荘

第六天     新穗高溫泉 – 富山

遊: 新穗高纜車;岩瀨町
吃: 海鮮居酒屋だんまや水産(晚)
宿: コンセプトホテル和休

第七天     富山 – 立山

遊: 弥陀ヶ原;室堂平 (みくりが池/地獄谷)
吃: 室堂附近隨意(午)
宿: 室堂山莊

第八天     黑部 – 宇奈月

遊: 黑部大壩
吃: 黑部平隨意(午)
宿: 宇奈月国際ホテル

第九天     宇奈月 – 名古屋

遊: 黑部峽谷小火車
吃: 在富山買鱒魚便當(午);矢場とん(晚)
宿: b’s hotel

第十天     名古屋

遊: 名古屋城;愛‧地球博紀念公園(乘磁浮火車);大須商店街
吃: 一升びん(午);蓬萊軒(晚)
宿: b’s hotel

第十一天    名古屋 – 香港

吃: とり五鐵(午)

我知道由松本先去上高地再去平湯比較順路,但如果依此次序,要多付六千 yen 在星期六入住深山桜庵,不太化算。

紅葉季節在上高地住宿的價格,簡直令人咋舌,不過為了可以慢慢欣賞上高地的美景,惟有忍痛訂下白樺荘。其他熱門溫泉旅館的房價,亦比平時高百分之三十至五十,賞楓的代價絕對不低。

新穗高溫泉住宿的首選本來是槍見館,但不設網上訂房,四月底請求 Visa 白金秘書代訂,回覆說五月一日才開始接受十月的訂房,五月一日再試,這次白金秘書回覆是已經滿室了!真沒辦法。

是次行程由於有多天必須乘搭公共交通工具,不太適合自駕,所以可能不會租車了。

壹零上高地‧立山黑部之旅 - 簡報

12
Leave a Reply

avatar
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Champagne
來賓
Champagne

Hi, you are planning your trip to Japan? Where are… Read more »

Melon
來賓
Melon

I just returned from Chubu (central Jap).
Spent 8D7N. Been to Nagoya, Hida, Taykama, Kamikochi, Shirahone Onsen and Norikura.
Also including the two pics you showed =)
版主回覆:(07/01/2010 07:44:42 AM)
Wow! You must enjoy it very much !
Would like to see your photos!

lau2tang
來賓
lau2tang

Jason,
路過名古屋,可以試吓呢間一升びん的松阪牛,
http://www.issyoubin.com/index.html
http://blogs.yahoo.jp/nk4017891/58465012.html
在榮LACHIC七樓有分店。
版主回覆:(07/01/2010 02:22:27 PM)
多謝資料,會安排去試試.

Champagne
來賓
Champagne

Thanks for the details, now I know where is the pl… Read more »

Champagne
來賓
Champagne

Wa, what brilliant idea you have! Thanks. 🙂
版主回覆:(07/02/2010 12:42:35 PM)
Don’t mention the idea comes from me ^^

mm
來賓
mm

hi Jason, 想問吓通常你係經旅行社book package定係自己分開book呢?如果係既話咁請問要幾時找數呢?因為每次agent都要我幾日之內找數,但我既行程通常都係個零二個月後,我以為可以一路hold住啲機位的.唔好意思,因為我唔係好熟自己攪自遊行,所以問得比煩,thanks.
版主回覆:(07/02/2010 02:37:12 PM)
通常都是分開book,因此package酒店大多不滿意.不過上次去越南是book package,也是個多月前就要找數,我的agent說很多時是因為酒店不准hold位太久,特別是旺季.

lu
來賓

我舊年聖誕去都係住佳留萱!房間其實就一般,食物很不錯.d歐巴桑好熱心!!!不過好好笑,我地食完飯坐係大廳,個歐巴桑係咁幫我地影相.我地覺得好奇怪,不過都算啦.原來最後係會印返d相俾我地.仲另外加送幾張8R佢地d溫泉係四季嘅景色. 🙂
我地要去坐ropeway,等巴士要等好一陣,剛剛佢地有人(唔知邊位)揸車返黎,後來問我地去邊驚我地趕唔切ropeway就閂門,於是車左我地去ropeway站個度.
上面個連結有佳留萱嘅照片,影得唔好,獻醜啦.另外,佢個入口好隱閉.如果係自駕,要小心唔好錯過.如果係坐巴士去,個站係路頂,要行一段路先到個入口,再行條下坡driveway先至會到.我地個次個司機直情忘記打個站名出黎,我係過左少少見到先至叫返佢停車俾我地落.好狼狽吓呀.
版主回覆:(07/02/2010 11:11:48 PM)
多謝資料及相片,拍得很好!住佳留萱主要是為了秘湯及食物. 他們是可以安排接送去ropeway,不用等巴士呀.搭巴士通常我會印出整個時間表,看着每個站名,便知下個站是不是要下車.

lu
來賓

啊,原來是可以安排麼?之前看到有博說也是主人剛好有空就送他們去玩.
巴士…我其實也知道大概是在那裏,不過他沒有打出來就會懷疑是不是有改變了.啊,另外一提,你可能也已經知道,高山<->平湯/新穗高的巴士是小型而且沒有另外放行李的cabin,如果帶大行李箱,搬上去的時候可能會有點"論盡"呢.
版主回覆:(07/02/2010 11:44:12 PM)
是在這篇遊記看到的資訊:
http://giniechou.pixnet.net/blog/post/21934013
上次試過提着大行李乘巴士,非常尷尬,以後去日本也只會帶小型手提行李.多謝提醒.

小頭
來賓
小頭

係呀,去一升びん吃燒松阪牛,口水流…
祝你們遇上名古屋的奇蹟
可惜,我今次無得跟團
版主回覆:(07/03/2010 07:54:12 AM)
我們還有更"長遠"的一團要計畫呀!

joeyee
來賓

你知吾知佳留萱D房無洗手間架?!
幾時出發?
版主回覆:(07/03/2010 01:20:01 PM)
知道.我又不是太介意,睡前多去一次廁所就是,翌晨洗面可以去內湯搞掂. 十月十三日出發.

薑C
來賓
薑C

立山黑部禾去左啦~
只係想去上高地~….佢地聲稱似~阿爾卑斯山丫~
版主回覆:(07/13/2010 03:05:59 PM)
不是立山才是日本阿爾卑斯嗎?

薑C
來賓
薑C

吓..佢個網站係咁稱聱聲咋
http://www.kamikochi.or.jp/chinese_trad/
(哎~前一個文~貼錯左地方TIM~麻煩DEL 左佢)
版主回覆:(08/21/2010 10:16:12 AM)
被日本阿爾卑斯山脈的3000m級的穗高峰巒"包圍"的地方呀,嘻嘻.