香港美食 – 車品品

  老實說,越被某些人吹捧的店,小臣就越有保留,所以一直提不起勁來光顧這家車仔麵店,況且以前來埃華街,一定是去魚鱻,現在肥仔搬走了,幸好還有橋泰,所以車仔麵對我的吸引力有限。

這天小卡說想來試試,小臣則無可無不可。不想把車停在路旁,首次試泊新九龍廣場,卻不知見什麼鬼,在附近的路繞了好幾次才駛到過去,白白花了廿分鐘在繞圈及塞車。

此店呈長形,一整列的木桌,裝修特別。如其他人所言,老闆娘是非常豪爽的人,跟誰都可以聊半天。先吃子薑皮蛋,這溏心皮蛋可以做到流動的狀態,絕不簡單,唯一要彈是子薑辣勁不夠。

碗仔翅是港式街頭小食中最有名的幾款之一,這裡的出品尚算忠於原著,只是肉絲的份量比較少。不過此物還是要在街頭寒風中,捧住公雞碗、再加入大量的麻油胡椒粉吃,才能突顯它的風味。

鹹柑桔雪碧很久沒喝過了,想起小時候床下底那瓶鹹柑桔,又是懷舊多於一切。

等了很久才弄好的車仔麵,小臣要了紅腸、蘿蔔、牛腩及豬皮,配一丁麵吃。最有名的蘿蔔真的不平凡,非常清甜且無渣;但其他配料就毫不突出,是一般車仔麵店都弄得出的味道。

小卡的蘿蔔、豬紅、大腸及魚旦油麵也是一樣,除了蘿蔔,用蒙眼測試的話,大概很難找出它有何不同。

我知道老闆娘還有很多搞作,但如果連本店名物都沒有令人驚喜之處的話,那麼搞什麼大概也是枉然。要吃車仔麵的話,我還是會到灣仔立食。

地址:大角咀埃華街 92 號
電話:2180 9655

香港美食 - 灑家
香港美食 - 榮園麵家

10 Comments

  1. 回覆
    jokelib 2012 年 06 月 03 日

    老老實實, 唔係個個可以好似小臣寫食評寫得咁老實, LIKE 爆~
    版主回覆:(06/10/2012 10:40:45 AM)
    所以要堅持不接受試食,不出賣文字,不埋堆,否則很難去公正評價.

  2. 回覆
    Manatree 2012 年 06 月 04 日

    這間早兩年已試過,不過係點大雜麵,蘿蔔係有水準,不過我唔係太好,其實座入舖已經好難同當年企係街食嘅味道,近年覺得最近似味道係"街邊檔車仔麵",重要係深水埗店(晒角店唔掂),不過只係個人感覺,不過如果小臣試過覺得唔掂,實話實說唔使比面我~XD
    版主回覆:(06/04/2012 03:44:47 AM)
    深水埗那間沒去過,有機會去試下.

  3. 回覆
    jokelib 2012 年 06 月 04 日

    再加十個 LIKE! 好多"所謂"食評人, 完全無考慮食免費餐+特別招待的因素去寫食評, 唔駛自己出錢再加上餐廳明知你會寫評語, 無論 service, 食材, 心機全部都係 special arrangement, 參考價值差不多 = 0 !!
    不過唔係個個好似小臣咁有性格! (包括我自己) 佩服佩服!!
    版主回覆:(06/04/2012 02:06:24 PM)
    全中,正如我們沒有可能吃到蔡欄在食肆吃的東西一樣.小臣有樣不好的地方,就是和我原則不符的話,就死不妥協,所以有時都好乞人憎.

  4. 回覆
    紅叮 2012 年 06 月 04 日

    我覺得試食沒有什麼問題,不過問題係十篇文內有大半是試食邀請囉,仲要比高分,無辦法現在走勢就是這樣,自己都中過地雷
    版主回覆:(06/04/2012 02:10:24 PM)
    有時click入一些紅人的食評,居然都是同一個鱔稿聚會的報導,仲衰過睇生果報及飲食男女,因為後兩者你明知是鱔稿!

  5. 回覆
    jokelib 2012 年 06 月 04 日

    紅叮兄, 點會唔係問題, 自己出錢心態會完全唔同的! 真金白銀自己比 $100 同"知道"個價錢係 $100, 會大大影響主觀感覺. 況且被邀請, 店方點會唔特別對待?
    食評人越寫得好(其實係讚得好)越多邀請, 所以咪變成惡性循環…
    版主回覆:(06/04/2012 02:13:26 PM)
    我諗紅叮的意思是不要太濫,同埋要標明是試食邀請稿…

  6. 回覆
    l.minor 2012 年 06 月 05 日

    Like 爆你去堅持不接受試食,不出賣文字,不埋堆,否則很難去公正評價.
    版主回覆:(06/05/2012 10:01:46 AM)
    多謝,不過可能又有人話我小臣是上岸中年係度扮清高…

  7. 回覆
    mm 2012 年 06 月 05 日

    佢係富榮花園時試過一次,已覺過度吹捧,另頂唔順老板娘超多口水
    版主回覆:(06/05/2012 10:03:25 AM)
    有同感的人應該不少…

  8. 回覆
    紅叮 2012 年 06 月 05 日

    小臣兄.你講中我既意思,的確現在文章內都不怎樣及提係試食,唯有睇多幾個BLOGGER.無辦法因為BLOGGER出既野比起報紙雜誌為快!所以點解變成現在經常搵BLOGGER先,相對程度下我比較喜歡比錢食飯,起碼唔洗咁多限制~!
    版主回覆:(06/05/2012 10:04:06 AM)
    的碓,自己付錢的話,罵都罵得理直氣壯.

  9. 回覆
    jokelib 2012 年 06 月 05 日

    明白了, 誤解咗紅叮兄, 唔好意思~

  10. 回覆
    pig 2012 年 06 月 08 日

    I’ve been there twice. I thought the radish was tooooo sweet – like it has been soaked in concentrated syrup for 10 years. This shop is supposed to be MSG-free, yet after eating there, I always feel extremely thirsty. But to be fair, it’s not bad compared to other shops on Ivy street. I tried the duck noodles at 橋泰 during tea time and it was terrible – the soup was so dilute and the duck meat was dry and hard. Maybe I should give it another try.
    版主回覆:(06/05/2012 01:32:32 PM)
    橋泰遷店後水準真是差了,可以不用去.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。

three × two =