壞腦

  上星期天的上午,如常打開桌面電腦上網,不過速度很慢,開始懷疑是不是中了毒,或是被木馬程式入侵了,用幾個「掃雷軟件」檢查過,沒發現什麼不妥。再用 online armor,見多了好幾個在開機時啟動的程式,便強制關閉了它們。

重新開機,在登入畫面中凍結了,「三指禪」(Alt-Ctrl-del)無效,唯入按開關掣重啟,不料再也無法登入 Windows XP,畫面中只有一句:WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM file corrup,心知不妙。

螢幕上指示說要找出 XP 的原裝 CD,才可用 Recovery Console 來修復檔案。好不容易在雜物櫃中找出買機時送來的原裝光碟,再從 Bios 改為以光盤啟動電腦。最後終於把 Recovery Console 請了出來,但不一會藍色畫面出現,說是什麼 bad_pool_caller 錯誤,電腦再度拒絕運作。

不想重灌 XP,唯有上微軟的支援網站找了半天,試了不少方法還是不行,最後唯有放棄,決定重灌 XP,但居然也不行,依然卡在 bad_pool_caller 錯誤的畫面,氣得想一腳把光碟踢回給標基!

沒辦法之下把小卡電腦的 Vista 重灌光碟找來,希望有救。Vista 的 Recovery Console 比較聰明,但卻不能修改 XP 的 Registry 檔。絕望之下,本來打算趁機會換機(這部桌面電腦用了三年了),但上網搜尋一下,市面上賣的桌面電腦依然未升級至 Windows 7,不想買一部新機回來,一、兩個月後又重灌視窗,最後把心一橫,決定在舊電腦中安裝 Vista,到 Windows 7 正式上市才換電腦。

我的電腦只有 1GB RAM,跑 Vista 非常慢,加上又要重灌常用的軟件,直到今天仍未裝好這些軟件,真是惱人。本來想勸大家好好保護你的腦,不過這東西(尤其是硬盤)說壞便壞,想保護也是不容易。

新玩具 - iPhone 3GS
小臣再培訓

11 Comments

  1. 回覆
    supageti 2009 年 08 月 22 日

    八月頭 office 部腦燒左火牛,等人黎換用左兩日,原來無左電腦真係唔駛做 ~~ @@
    版主回覆:(09/05/2009 09:42:42 AM)
    沒腦真是不行,現在是家中最重要的電器!

  2. 回覆
    joeyee 2009 年 08 月 23 日

    三年?! 都真係要換啦, 我果部就五年, 係三個月前壽終正寢, 話走就走, 遺言都無留一句, 一D人情味都無. 希望你果部捱度一年半載啦, 行7系我諗都要一段時間至順, 仲要比時間佢同其他軟件相處.
    話時話, 我部notebook行vista, 最近個IE成日停, 有乜解決方法. 係個IE咋播, 其他野無事喎!
    版主回覆:(08/23/2009 02:07:38 AM)
    我都是希望它捱多幾個月啫,不敢太操勞它…
    我個Vista 加IE7 OK 喎,你是IE7定IE6?

  3. 回覆
    Wendy 2009 年 08 月 23 日

    會唔會係個harddisk有問題? 最好backup定啲files以防萬一.
    版主回覆:(08/23/2009 07:36:10 AM)
    應該不是,不過已有backup. 多謝提醒.

  4. 回覆
    3ear 2009 年 08 月 23 日

    我家中祇用一部notebook寫blog或上網,用了一年行2G的東芝,有時都驚死機,其實可以點保養或一般notebook壽命幾耐?
    現在發覺電腦壞了真是好沮喪的事。
    版主回覆:(08/23/2009 11:58:59 AM)
    小卡之前那部NEC notebook用了三年,東芝是大廠貨,應該不會太差. Notebook 一般都是死硬碟或電池. 電池的話,如果在家插電用,最好把它拔掉. 硬碟就很難說,勤D backup 吧.

  5. 回覆
    紅米奇 2009 年 08 月 23 日

    我用Vista得1GB RAM, 真的是慢, 我最怕就是PC有問題, 我實唔識搞, 多數比樓下電腦維修, 之前新買的notebook 有recovery, 我發覺部新機行得超慢, 都試過自己利用recovery安裝過, 結果真的快翻D, 不過d software 又要裝過~
    今時今日無電腦用真係好唔慣 !!!
    版主回覆:(08/23/2009 12:03:26 PM)
    係呀,今天有空,又搞了大半天,現在還在找張 graphic card 的 vista driver!

  6. 回覆
    Chopper 2009 年 08 月 23 日

    You can pay some $$ with Vista for free upgrade to Windows 7 later if you are getting a notebook. Not sure if same scheme applies for desktop as well…..
    版主回覆:(08/23/2009 12:33:03 PM)
    Well, will get a new desktop with Windows 7 pre-installed anyway, don’t want to trouble of upgrading anymore…

  7. 回覆
    santabenny 2009 年 08 月 24 日

    小弟上個星期先至入咗部 Apple MacBook Pro 13", educational price HK$8,488.
    裝好咗正版 Adobe Photoshop CS4 開 Sony A900 RAW 都好順好正 !
    連埋呢部, 屋企有五部 Mac, 好壯觀 ! 🙂
    版主回覆:(08/24/2009 02:04:02 PM)
    你是Mac fans !? 五部!?

  8. 回覆
    mm 2009 年 11 月 29 日

    Hi Jason, 看你的碎碎念得知你最近換咗新腦,介唔介意講換咗咩機??因為我部desktop開始唔掂,但又唔熟電腦,可以比啲資料我參考麻,唔該哂!
    版主回覆:(08/24/2009 02:05:38 PM)
    用開 Dell,所以繼續用,好處是可以改config,不像其他牌子機般無得改. 我買的是 Studio XPS 8000 系列,用 Core i5-750 四核心處理器,另把RAM 加至8G, 1TG 硬盤, 再用張好少少的sound card,買單七千左右.
    新機行WIN7好穩定,行photoshop非常之快,音質好好,暫時好滿意.

  9. 回覆
    Wendy 2009 年 11 月 29 日

    Jason, 我最近都考慮換機, 也是睇中core i5-750.
    但今日睇電腦雜誌, 話Win7加intel P55, 在iphone進行數據同步時會出現連接錯誤, 想問下你有遇到這種情況嗎?
    版主回覆:(11/29/2009 02:02:53 PM)
    完全沒有問題.昨天把iPhone 的軟件升級到3.1.2,之後亦可以同步.

  10. 回覆
    mm 2009 年 11 月 30 日

    唔該哂,好詳細!!好值得參考呀!因我只識買compaq/hp啲機,可以參考你個模式!
    版主回覆:(11/30/2009 01:24:17 PM)
    不用客氣,希望幫到你.

  11. 回覆
    Wendy 2009 年 11 月 30 日

    唔該哂.
    想問埋你用邊隻顯示卡呀?
    版主回覆:(11/30/2009 02:37:28 PM)
    我用的是NVIDIA GeForce GT220.是低檔型號,不過由於不玩Games,所以已經夠用.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。

4 + 18 =